chickenpox vaccine singapore

Lelaki Dan Diabetes

Menjelang tahun 2030, jumlah penduduk Singapura yang berumur di atas 40 tahun dengan diabetes diramalkan  meningkat sebanyak 200,000 lagi dari sekitar 400,000 orang sekarang.

Penyebaran diabetes di kalangan orang dewasa meningkat dari 8.2% pada tahun 2004 kepada 11.3% pada tahun 2010. Sebilangan besar lelaki adalah diabetes (12.3%) berbanding dengan wanita (10.4%). Kita dapat membayangkan bagaimana jumlahnya akan bertambah lebih banyak pada hari ini.

Bagi lelaki yang hidup dengan diabetes jenis 2, mereka juga berisiko lebih tinggi untuk penyakit  tertentu berbanding lelaki lain. Dalam artikel ini saya akan berkongsi lebih banyak mengenai masalah kesihatan lelaki yang dihadapi oleh lelaki dengan diabetes jenis 2.

1) Disfungsi ereksi (ED)

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, lelaki yang menghidap diabetes lebih cenderung mengalami ED berbanding lelaki yang tidak menghidap diabetes. Glukosa darah tinggi menyebabkan kerosakan pada saluran darah kecil dan / atau saraf seperti yang membekalkan zakar. Oleh itu diabetes yang kurang terkawal menyumbang kepada ED.

Selain kawalan gula, terdapat juga beberapa ubat diabetes yang menyebabkan kesan sampingan seperti ED.

Selain diabetes, lelaki ini biasanya juga gemuk dan menderita hipertensi, yang mana kedua-duanya juga menambah risiko ED.

2) Jangkitan saluran kencing: Jangkitan saluran kencing (UTI) biasanya disebabkan oleh bakteria.

Ia boleh menjejaskan bahagian saluran kencing. Di mana sahaja termasuk buah pinggang, pundi kencing, ureter, uretra, dan, pada lelaki, kelenjar prostat. Selalunya jangkitan berlaku di pundi kencing. Wanita 10 kali lebih mungkin mendapat UTI berbanding lelaki. Namun lelaki yang menghidap diabetes berisiko lebih tinggi mendapat UTI daripada lelaki tanpa diabetes. Mengapa lelaki yang menghidap diabetes lebih cenderung kepada UTI? Terdapat beberapa kemungkinan sebab. Satu, lelaki yang menghidap diabetes mempunyai peredaran yang lemah. Ini mengurangkan keupayaan sel darah putih untuk bergerak di dalam badan dan melawan segala jenis jangkitan. Dua, tahap glukosa yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko UTI. Tiga, beberapa lelaki yang menghidap diabetes mempunyai kemampuan yang lemah untuk mengosongkan pundi kencing mereka. Apa yang berlaku adalah, air kencing berada di dalam pundi kencing terlalu lama dan ini menjadi kondusif untuk pertumbuhan bakteria.

3) Balanitis: Balanitis adalah jangkitan pada kulit pada kepala (glans) zakar.

Pada lelaki yang tidak disunat, kawasan ini dilindungi oleh kulup, atau kulit. Balanitis boleh berlaku pada lelaki yang disunat dan tidak disunat, namun, lelaki yang tidak disunat berisiko lebih tinggi untuk balanitis dan juga jangkitan berulang.

Mana-mana lelaki boleh mengalami balanitis, tetapi keadaannya kemungkinan besar terjadi pada lelaki yang mengalami phimosis (kulup ketat) atau kebersihan yang buruk. Selain kumpulan lelaki ini, lelaki yang menghidap diabetes juga berisiko tinggi mengalami balanitis terutamanya jika mereka mempunyai kawalan gula yang buruk. Apabila gula kurang terkawal, gula berlebihan dapat dikeluarkan dalam air kencing. Air kencing kaya gula ini apabila terperangkap di bawah kulup, akan memberikan persekitaran yang kondusif untuk ragi dan bakteria. Selain itu, lelaki dengan diabetes yang tidak terkawal juga tidak dapat melawan jangkitan dengan berkesan.

4) Posthitis: Posthitis adalah radang kulup.

Ia dicirikan oleh bengkak atau kemerahan kulup. Dalam beberapa kes, ia mungkin berlaku bersama dengan air mata di kulup yang mungkin agak menyakitkan. Biasanya disebabkan oleh jangkitan seperti jamur atau bakteria. Dalam beberapa kes, ini mungkin disebabkan oleh air mata di kulit akibat lelasan atau geseran semasa persetubuhan. Penjualannya boleh menyebabkan phimosis dan keketatan pada kulup yang menyukarkan kulit untuk menarik kembali.

Sunat biasanya merupakan rawatan yang pasti bagi lelaki yang mengalami balanitis posthitis berulang atau UTI. Merupakan rawatan yang sangat berkesan untuk mengurangkan risiko UTI, balanitis dan juga tidak akan ada lagi penyakit posthitis ketika kulup dikeluarkan.

5) Testosteron Rendah: Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saintis menemui beberapa kaitan antara testosteron rendah dan diabetes.

Satu kajian menunjukkan bahawa pada 2.100 lelaki berusia lebih dari 45 tahun, kemungkinan mempunyai testosteron rendah adalah 2.1 kali lebih tinggi pada lelaki dengan diabetes. Testosteron rendah tidak menyebabkan diabetes tetapi mungkin sebaliknya. Lelaki yang menghidap diabetes mungkin mengalami testosteron rendah. Hubungan antara diabetes dan testosteron rendah sudah terjalin. Lelaki dengan diabetes lebih cenderung mempunyai testosteron rendah sementara lelaki dengan testosteron rendah juga cenderung menghidap diabetes. Testosteron meningkatkan keupayaan tubuh untuk mengambil gula sebagai tindak balas terhadap insulin. Lelaki dengan testosteron rendah mungkin mempunyai ketahanan terhadap insulin. Dalam keadaan ini, tubuh mereka perlu menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengurangkan jumlah gula yang sama dalam darah.

Oleh itu, sekiranya anda didiagnosis menghidap diabetes jenis 2, perhatikan beberapa perkara yang dinyatakan di atas. Sekiranya anda mengalami salah satu daripada syarat di atas, pertimbangkan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Rujuk doktor anda sekiranya anda mengalami gejala dan keadaan di atas