Saxenda

Apa itu Saxenda?

Saxenda adalah jenama ubat suntikan yang dikenali sebagai Liraglutide. Ini adalah ubat yang disahkan untuk pengurusan berat badan sebagai tambahan kepada diet dan senaman. Liraglutide tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai agonis reseptor peptida-1 glukagon (agonis reseptor GLP-1), juga dikenali sebagai peniru incretin. Saxenda sangat mirip dengan GLP-1, hormon yang berlaku secara semula jadi di dalam badan yang dilepaskan sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan dan bertindak sebagai pengatur fisiologi selera makan dan pencernaan.

GLP-1 yang dihasilkan oleh badan kita cepat dipecahkan, mengakibatkan jangka hayat yang pendek kurang dari 2 minit. Saxenda meniru GLP-1, tetapi tahan lebih lama, dengan jangka hayat sekitar 13 jam ketika disuntik. Kerana jangka hayatnya yang panjang, ia dapat bertindak pada reseptor GLP-1 lebih lama, memberikan kesan fisiologinya.

Reseptor GLP-1 boleh didapati di beberapa organ, termasuk otak, pankreas, saluran gastrointestinal, jantung, pembuluh darah dan ginjal. Saxenda berfungsi dengan mengikat reseptor di nukleus arkuat hipotalamus di otak, di mana ia merangsang rasa kenyang dan menghalang neuron kelaparan. Kerana ini, anda makan lebih sedikit, menyebabkan penurunan berat badan.


Apa kegunaan Saxenda?

Sekiranya anda gemuk, atau berlebihan berat badan dengan masalah yang berkaitan dengan berat badan (seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau diabetes jenis 2), ubat ini dapat membantu menurunkan berat badan. Saxenda bertujuan untuk digunakan bersama dengan kawalan diet dan senaman.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2017 dilakukan dengan 3731 pesakit diikuti selama lebih dari 56 minggu. Pesakit sama ada mempunyai BMI 30 atau lebih tanpa diabetes, atau BMI 27 atau lebih dengan sekurang-kurangnya satu masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan. Pesakit-pesakit ini dibahagikan kepada dua kumpulan. Kedua-dua kumpulan diberitahu untuk mengawal diet dan senaman mereka.

Satu kumpulan diberi Saxenda dan kumpulan yang lain diberi plasebo. 1 daripada 3 pesakit yang dirawat dengan Saxenda mencapai penurunan berat badan lebih dari 10%. Pesakit yang dirawat dengan Saxenda yang menyelesaikan percubaan mencapai penurunan berat badan rata-rata 9.2% dan mengekalkan berat badan selama satu tahun. Pesakit juga mengalami pengurangan faktor risiko kardiometabolik.


Bagaimana cara menggunakan Saxenda?

Saxenda adalah ubat suntikan yang biasanya diberikan sekali sehari. Ia disuntik di bawah kulit pada bila-bila masa sepanjang hari (biasanya pada waktu pagi), dengan atau tanpa makan. Terdapat pelbagai tempat yang boleh anda suntik, tetapi biasanya, ia disuntik ke kulit di sekitar perut. Ia hadir dalam pena suntikan yang sudah siap dengan jarum pakai buang. Doktor akan mengajar anda dengan tepat cara menyuntik ubat ini, dan menggunakan tempat yang berbeza untuk disuntik setiap kali.


Siapa yang sesuai untuk penggunaan Saxenda?

Anda sesuai sekiranya anda

• berat badan berlebihan (BMI ≥27) dengan masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan (mis. Tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau diabetes jenis 2)

• obes (BMI ≥30) dengan atau tanpa masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan


Siapa yang tidak boleh menggunakan Saxenda?

Sekiranya anda sedang menggunakan insulin untuk rawatan Diabetes, Saxenda mungkin tidak sesuai untuk anda. Keselamatan Saxenda belum dipelajari ketika diambil bersama produk preskripsi, ubat bebas, atau penurunan berat badan herba lain. Tidak diketahui apakah Saxenda dapat digunakan dengan selamat pada orang yang menderita pankreatitis.

Saxenda tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak. Keselamatan Saxenda belum dinilai dalam rawatan khusus Diabetes jenis 2 (walaupun ubat lain yang dikenali sebagai Victoza mempunyai bahan aktif yang sama).


Adakah kesan sampingan semasa menggunakan Saxenda?

Kesan sampingan yang paling biasa dari Saxenda menjejas system penghadaman dan boleh merangkumi loya, cirit-birit, sembelit, muntah, sakit perut dan perut kembung. Beberapa pesakit mungkin mengalami sakit kepala, gula darah rendah, pening, keletihan atau perubahan rasa juga. Umumnya boleh diterima dengan baik dan doktor secara beransur-ansur akan meningkatkan dos selama beberapa minggu untuk mengurangkan risiko kesan sampingan


Apakah pilihan rawatan penurunan berat badan yang lain?

Pengendalian diet dan senaman adalah kaedah utama rawatan untuk menurunkan berat badan. Bahkan Saxenda dimaksudkan untuk digunakan sebagai tambahan untuk pengendalian diet dan latihan untuk menurunkan berat badan. Terdapat ubat lain untuk mengawal selera makan dan mengurangkan penyerapan lemak atau karbohidrat dari usus juga. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dari halaman ini https://www.dtapclinic.com/family-medicine/weight-loss-treatment/

Apa kebaikan dan keburukan Saxenda dibandingkan dengan pilihan rawatan lain?

Kelemahan utama adalah Saxenda merupakan ubat suntikan. Sebilangan besar ubat penurunan berat badan lain adalah dalam bentuk tablet oral. Walaubagaimanapun, kami tahu bahawa Saxenda adalah alat yang berkesan dalam pengurusan berat badan.

Bincangkan dengan doktor anda mengenai kesesuaian ubat untuk anda. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Rawatan Berat Badan, sila hubungi Klinik kami atau hantarkan e-mel kepada kami di hello@dtapclinic.com.sg untuk temu janji dengan doktor kami.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *